Op vrijdag 27 maart 2020 is er een mogelijkheid tot titeren bij “KynoService Dé Hondenschool’ in Luttelgeest door dierenarts Judith Otten. Aanmelden kan vanaf heden bij info@kynoservice.nl. Let op! VOL = VOL

Wat is titeren?
Met een bloedtest (er wordt gewerkt met de Vaccicheck) kan door de dierenarts bepaald worden of uw hond nog antistoffen heeft tegen de meeste voorkomende ziekten waartegen gevaccineerd wordt. De hoeveelheid antistoffen in het bloed (de titer) is de mate voor de afweer van uw dier. Als de titer hoog genoeg is, is vaccinatie op dat moment niet nodig.

Waarom titeren?
Het voordeel van titeren is onder andere om onnodige vaccinatie te voorkomen zodat het immuunsysteem niet overbodig wordt belast met een enting. Wanneer een dier geënt wordt terwijl er nog voldoende afweerstoffen in het lichaam aanwezig zijn, zal er met de antistoffen niets gebeuren; de enting slaat niet aan. Maar er gebeuren wel andere dingen: het immuunsysteem wordt aan het werk gezet en daardoor is het op dat moment minder alert op andere zaken.
Oftewel: de afweer van de hond daalt tijdelijk waardoor de hond op andere gebieden meer risico loopt.
Met een positieve titerbepaling (in het entingsboekje) is toegang tot bijvoorbeeld pension of hondenschool mogelijk, vraag bij het pension of hondenschool naar de mogelijkheden (Dibevo 2015).

kunnen alle ziektes worden getiterd?
Bij de hond is het mogelijk om te titeren voor de volgende ziekteverwekkers:
– Hondenziekte (Canine Distemper Virus)
– Besmettelijke Hepatitis (Canine Adeno Virus-2)
– Parvo

Het is niet mogelijk om te titeren voor:
– Besmettelijke hondenhoest (kennelhoest)
– Leptospirose (ziekte van Weil)

(Titerbepaling is bij deze ziektes niet zinvol, omdat er geen relatie is aangetoond tussen de titer en bescherming van het dier).

Kosten?
De kosten zijn: € 42,50 voor de titerbepaling.

En als er geënt moet worden?
Dat kan in principe direct gebeuren. Dierenarts Judith Otten zal zo passend mogelijk enten en daar ook duidelijk uitleg over geven.