Veel eigenaren laten hun dier jaarlijks inenten omdat ze (nog) niet bekend zijn met de mogelijkheden van ‘titeren’.

Wat is titeren?
Met een bloedtest kan door de dierenarts bepaald worden of uw hond of kat nog antistoffen heeft tegen de meeste voorkomende ziekten waartegen gevaccineerd wordt. De hoeveelheid antistoffen in het bloed (de titer) is de mate voor de afweer van uw dier. Als de titer hoog genoeg is, is vaccinatie niet nodig. De meeste vaccins tegen Parvo, hondenziekte en besmettelijke hepatitis zijn namelijk vaak minimaal 3 jaar werkzaam.

Het voordeel van titeren is o.a. om onnodige vaccinatie te voorkomen zodat het immuunsysteem niet overbodig wordt belast met een enting.

Waarvoor kan worden getiterd?
Hond:
 Parvo,
 Hondenziekte (Distemper) en
 besmettelijke leverziekte (Hepatitis)

Kat:
 Niesziekte (Calici en Herpes)
 Kattenziekte (Panleukopenia )

Hoe?
De dierenarts kan het bloed opsturen naar een laboratorium om zo de hoeveelheid antistoffen te bepalen. Een eenvoudige en goedkopere manier is een titerbepaling met de vaccicheck. Kijk op www.nmlhealth.com/vaccicheck welke dierenartsen bij u in de buurt werken met de vaccicheck.

Met een positieve titerbepaling (in het entingsboekje) is toegang tot pension of asiel eventueel mogelijk, vraag bij het pension of asiel naar de mogelijkheden (Dibevo 2015).

Vaccineren en homeopathie?
Is de hoeveelheid antistoffen niet meer voldoende aanwezig bij uw dier en besluit u om te vaccineren. Dan kunt u er voor kiezen om de vaccinatie d.m.v. homeopathie te begeleiden, om zo uw huisdier door eventueel optredende bijwerkingen heen te helpen.