De paaseitjes liggen weer volop in de schappen van de winkels. De meeste van ons weten dat we chocolade uit de buurt van onze huisdieren moeten houden omdat chocolade giftig voor ze is.
Honden kunnen van alles op eten, zo ook chocolade. Een kat is minder geneigd om van alles te eten en zal je niet snel chocolade zien eten.

Maar waarom is chocolade giftig?
In chocolade zit het toxische stofje Theobromine. Theobromine kan door een mens goed en snel verwerkt worden maar door een hond en kat niet. Het lichaam van een hond en kat heeft meer tijd nodig om het lichaam te ontdoen van dit stofje (circa 6 dagen). Bij het uitscheiden van de Theobromine wordt het voor een deel weer opgenomen via de blaas en darmen. Hierdoor kan een stapeling in het lichaam ontstaan van Theobromine. Ook wanneer een dier bijvoorbeeld elke dag een beetje chocolade eet.

Het meest van deze stoffen zitten in pure chocolade (± 15 mg theobromine per gram). In melkchocolade ± 3 mg en in witte chocolade ± 2 mg.

Wordt een dier altijd ziek na eten van chocolade?
Dit is mede afhankelijk van het lichaamsgewicht en de soort en hoeveelheid wat het dier heeft gegeten.

Heeft uw dier chocolade gegeten of heeft u het vermoeden, neem dan contact op met de dierenarts om te overleggen wat te doen.

Geniet van de paaseitjes maar zorg dat uw dier er niet bij kan.